30 - 05 - 2023
 
Willem Hendrik Zwart 
 
 
1925 ~1997
 

 
 

 

Willem Hendrik Zwart werd geboren in 1925 te Zaandam.

Zijn eerste orgellessen kreeg hij van zijn vader Jan Zwart, bekend als radio-organist, componist en orgel-historicus.

Tijdens zijn studie bij de organisten Simon C. Jansen, George Stam en Willem Mudde verkreeg hij reeds als organist van het 4 klaviersorgel van de St. Nicolaas of Bovenkerk te Kampen grote bekendheid. Het was 1954 toen hij organist werd van deze kerk.

Grote belangstelling trokken ook zijn orgelbespelingen in Canada en Amerika waar hij in 1971 en 1972 talrijke concerten verzorgde. Hieruit kwam ook weer voort een grote concertreis naar Noord-Amerika in oktober 1973 met 180 leden van zijn vier koren uit Kampen, Zwolle, Heerde en harderwijk.

Zijn "bezichtigingsconcerten" tijdens de zaterdagmiddag in de Bovenkerk te Kampen waren uniek en verkregen bekendheid tot ver buiten de grenzen.

Als een van de eerste nederlandse organisten verzorgde hij voor de T.V. een orgelbespeling.

Het grote werk ,het koraalboek van de psalmen, waar hij in de laatste jaren van zijn leven mee bezig was heeft hij helaas niet kunnen afmaken. Zijn zoon Everhard heeft dit werk voor hem afgemaakt.

Op 29 april 1997 is hij overleden op de leeftijd van 71 jaar.

 

Deze gouden plaat ontving Willem Hendrik ter gelegenheid van de verkoop van meer dan 25000 lp's van de werken van Jan Zwart.

 

Klik hier om een geluidsfragment van psalm 25 van Willem Hendrik Zwart te beluisteren.

 

Hieronder een tweetal filmpjes waarop Willem Hendrik het orgel bespeeld.