30 - 05 - 2023

 Feike Asma

1912 - 1984


 

Feike Asma, organist, koorleider, dirigent en componist, werd op 21 april 1912 te den Helder geboren.

Zijn vader was daar organist van de Gereformeerde Kerk, deze gaf hem ook de eerste muzieklessen.

Toen hij negen jaar oud was speelde hij o.a. Marche Triomphale van Lemmens en op 11 jarige leeftijd de Toccata en Fuga in d van J. S. Bach.

In 1927 volgde hij zijn vader op als organist van de Gereformeerde Kerk te Den Helder. Van 1933 tot 1943 was hij organist van de Hooglandse Kerk te Leiden, van 1943 tot 1966 van de Evang. Lutherse Kerk in Den Haag, daarna werd hij organist op het orgel van de Grote Kerk te Maassluis tot aan 18 december 1984 de dag van zijn overlijden.

Na optredens elders in Nederland werd in 1939 begonnen met orgelconcerten op het orgel van de Oude kerk te Amsterdam. Door de oorlog onderbroken werd in 1946 opnieuw gestart. In de na-oorlogse jaren was een bezoekersaantal van 1500 geen zeldzaamheid. andere belangrijke orgels welke hij regelmatig bespeelde waren o.m. de grote kerk van Dordrecht, Alkmaar, Zwolle en de Martinikerk te Bolsward.

Jan Zwart, de grote stimulator van het protestantse kerklied en onvermoeid propagandist van het kerkorgel werd zijn leermeester. Ook studeerde hij aan het Kon. Conservatorium te Den Haag waar Hugo van Daalen hem onderwees in pianotechniek en voor zijn leerling verschillende orgelwerken componeerde. Het "musiceren" leerde Feike Asma van Eduard Flipse.

Naast een uitgebreide concertpraktijk (ongeveer 200 concerten per jaar) verzorgde hij ook radio-uitzendingen. Op verzoek van de N.C.R.V. bespeelde hij o.a. het wereld beroemde orgel van de St. Sulpice te Parijs. Op dit orgel speelde hij de "Gotische" en "Romaanse" orgelsymfonieën van Widor.

Op 26 april 1964 werd hij onderscheiden met ze zilveren medaille van "Arts-Sciences-Lettres" te Parijs wegens zijn verdienste voor de Franse orgelcultuur. Op 27 mei 1967 werd zijn 40-jarig organistenjubileum gevierd. Een koninklijke onderscheiding viel hem daarbij ten deel: Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

De grote voorliefde van Feike Asma ging uit naar het orkest. Naast de praktijkervaring bij de eerder genoemde Eduard Flipse, studeerde hij daarvoor bij prof. Hendrik Andriessen, Jan Koetsier en Martin Lürsen. Een drie-jarige cursus aan de Academia Musicale te Siena (Italië).

Zoals destijds Jan Zwart deed, is ook het streven van Feike Asma er op gericht geweest het kerkorgel bij de mensen te brengen. Dat blijkt uit het concertbezoek. Ook de jeugd interesseerde zich voor dit instrument. Zijn werklust was evenals zijn uithoudingsvermogen onvoorstelbaar.

Op 18 december 1984 is hij op 72 jarige leeftijd overleden.

 

Klik hier om Psalm 42 van Feike Asma te beluisteren. (3 Mb)

Voor meer informatie over Feike Asma ga naar www.feike-asma.com

Voor meer informatie over de Feike Asma Stichting ga naar www.feikeasmastichting.com

Hieronder een tweetal video's van Feike Asma

 

Gouden harpen ruisen, gespeeld door Feike Asma in 1984 op het Garrels orgel in de Grote Kerk van Maassluis.

 

Heugelijke tijding gespeeld door Feike Asma op het orgel van de Grote Kerk van Maassluis

 

Muzikale meditatie Feike Asma 1

 

Muzikale meditatie Feike Asma 2

 

_